ORÍGENS


Segons el llibre "Aviones de todo el mundo"(2ª edició:1986), que és un llibre especialitzat en avions i tota mena d'objectes voladors; i per tant, en els globus aerostátics,es diu el següent:

El globus aerostàtic va fer la seva aparició universal al 1783. Durant tot aquest any es van fer una pila de canvis en els globus impressionant.
El descobriment del globus, es va fer gràcies als germans francesos Joseph Michel i Jacques Étienne Montgolfier.(dada també contrastada amb la Wikipedia(web) i el llibre de tecnologia de 4t d’ESO).

Els Montgolfier eren els propietaris d’una fàbrica de paper i van fer el seu descobriment gràcies a aquest fet. Van deduir el vol dels globus aerostàtics perquè al ficar boces de paper sobre la xemeneia, les boces s’aguantaven i pujaven.
Al veure aquest fet van veure la força ascensional que portava el fum (principi d’Arquímedes), i van pensar que si això ho feien ficant, el que ells consideraven gas, en un superfície molt més gran, aquella superfície pujaria i volaria.

Després de fer una pila d’experiments, on anaven augmentant la mida de la superfície, van arribar a construir un globus de 10 metres de diàmetre, i un pes de 226 quilograms (Dada del pes trobada a la Wikipedia). Aquest va ser al primer globus que van aconseguir que volés. Va ser construït de paper i tela (paper i cotó: llibre de tecnologia; paper i lli:Wikipedia), i es va provar el 4 de juny de 1783 a la plaça del mercat de Annonay. Van omplir el globus amb l’aire calent d’una foguera que van fer amb llana i palla. El globus va arribar a uns 2000 metres d’alçada i li van ficar el nom de “Mongolfiera”.

Després de l’èxit del seu primer globus, van tornar a fer un altre, però en aquest van ficar-hi tripulant, tot i que una mica estranys. Els tripulant del 2n globus van ser: una ovella, una oca i un gall; el globus es va enlairar el 19 de setembre.

En només 2 mesos, el 21 de novembre, van aconseguir fer un altre disseny de globus en el que, per fi, va portar tripulant humans. Aquesta va ser la data i l’invent que va quedar marcat com el dia de la creació del globus aerostàtic. Els Montgolfier van exposar el seu tercer globus davant de Lluis XVI i de Mª Antonieta. Al globus van pujar un professor de química, Pilatre de Rozier i el major de l’exèrcit, François d’Arlandes. El vol va durar uns 25 minuts i va recórrer una distància d’uns 10 quilometres aproximadament. Va ser el primer cop a la història que algú volava amb un globus aerostàtic.

No hay comentarios: