FUNCIONAMENT





Pel que fa al funcionament d'un globus aerostàtic,segons el Gran Larousse Català diu el següent:

Els globus aerostàtics no es poden dirigir, i per tant, es deixen endur pel corrent d’aire.
Un globus aerostàtic consta de: un receptable flexible de teixit impermeable, s’inflava tradicionalment amb hidrogen o amb heli i estava obert per la part inferior. A la part inferior hi ha una cistella o barqueta que és la part on van els passatgers del globus, i que va agafada amb unes cordes o cables al globus.

Els globus funcionen d’una manera molt senzilla. Un cop es té el globus inflat, el globus puja per l’anomenat principi d’Arquímedes on diu que la seva força ascensional és igual a la diferència entre el pes de l’aire que desplaça el globus i el pes del mateix globus. És per aquest fet que el globus puja, i quan el globus es queda quiet és quan la seva força ascensional i el seu pes són iguals.
Per ultrapassar l’altura ja aconseguida, el tripulant ha d’alleugerir el globus llançant llast.
Si el tripulant vol que el globus descendeixi, només ha d’obrir una vàlvula per la qual s’escapa el gas i d’aquesta manera el pes serà major que la força ascensional i el globus podrà baixar .
Si en baixar es vol disminuir la velocitat del descens, el tripulant únicament ha de desllastar el globus.

Actualment hi ha molts globus que funcionen amb cremadors de combustible gasós i que s’inflen amb l’aire que escalfen aquests cremadors. Aquests tipus de globus s’utilitzen per l’ús esportiu, i per la mateixa funció que els d’hidrogen, heli, etc, que s’ha explicat abans.
També hi ha globus que tenen un forat i els que abans s’han explicat fan obrir aquesta obertura a l’hora de descendre.

Els globus aerostàtics oberts inflats amb heli o hidrogen, poder portar grans carregues de pes.
Els globus tancat sobrepressuritzats tenen un volum constant en el moment de pujar, i després poden mantenir-se més d’un any a la mateixa altura.

No hay comentarios: